Polecam pyszną sałatkę na lunch lub kolację. Samo dobro.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
150 g kaszy kuskus
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
marchewka
cukinia
olej rzepakowy do smażenia
puszka tuńczyka w sosie własnym
awokado
mini mozzarella
pomidorki koktajlowe ok 15 szt
listki bazylii
pieprz młotkowany z kolendrą
sól do smaku
Sałatka z kaszą kuskus, tuńczykiem, awokado... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem. Wystudzić.
Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w cienkie płatki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i w grubszą kostkę cukinię.
Smażyć kilka minut na wolnym ogniu. Warzywa powinny pozostać lekko twarde. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Wystudzić.
Kaszę kuskus wymieszać z warzywami z patelni i przełożyć do salaterki.
Wyrównać i na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka oraz pokrojone na pół pomidorki, pokrojone na pół kulki mozzarelli oraz pokrojone, a wcześniej obrane i pozbawione pestki awokado.
Oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą i solą.
Posypać listkami bazylii.
Smacznego
Komentarze