Sałatka z jajkiem w śmietankowej galaretce

4.5 (10 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Fajna przekąska na immprezę, a w niej jajko, kukurydza, groszek, marchewka i szynka, a wszystko zatopione w białej wytrawnej galaretce.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g mieszanki warzyw mrożonych: groszek, kukurydza, marchewka
    100 g szynki konserwowej
    5 jajek

    PONADTO:

    2 łyżki majonezu
    5 łyżeczek żelatyny
    30 ml śmietany 30%
    sól
    biały pieprz
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (10 ocen)

Zobacz również:

Terrina

Sałatka z jajkiem w śmietankowej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa zalać 150 ml wody i ugotować do miękkości.
    Żelatynę rozpuścić w pozostałym wywarze.
    Wystudzić, dodać majonez i śmietankę. Doprawić solą i pieprzem.

    Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać.

    Szynkę pokroić w kosteczkę.

    Warzywa połączyć z szynką i z zalewą śmietankową.

    Na spód foremki wylać część masy, pozostawić do zastygnięcia.
    Wzdłuż foremki ułożyć jajka, jedno obok drugiego.

    Ponownie zalać częścią masy śmietankowej z warzywami i pozostawić do stężenia.

    Na koniec wylać resztę masy, zakrywając jajka.

    Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.





    ŹRÓDŁO: smacznapyza.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować