Przepis na tą prostą i efektowną sałatkę wymyśliłam sama. Zaskakuje smakiem i mimo, że jest przygotowana z prostych składników może być śmiało podawana na specjalne okazje, jak i jako dodatek do potraw z grilla, czy na przystawkę.
Składniki:
- 30 dag żółtej fasolki szparagowej
- 5 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
- 2 pęczki młodej botwinki (tylko listki),
- 2-3 łyżki oleju ryżowego (lub rzepakowego)
- łyżka oleju z pestek dyni (ewentualnie dobrej oliwy),
- słodka i ostra mielona papryka,
- zioła prowansalskie,
- sól morska.
Sałatka z grillowaną fasolką, suszonymi pomidorami i chipsami z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę przebieramy, myjemy, odcinamy ogonki.
Jeżeli to konieczne usuwamy twarde włókna (polecam używać młodej fasolki, wtedy brak w niej włókien i jest delikatna).
Gotujemy al dente na parze albo w małej ilości wody. Osączamy.
Osączoną fasolkę oprószamy solą, paprykami i ziołami prowansalskimi, skrapiamy niewielką ilością oleju ryżowego i odstawiamy na 5 minut.
Botwinkę myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy łodyżki.
2/3 liści odkładamy, a 1/3 liści smarujemy olejem ryżowym, posypujemy słodką i ostrą papryką.
Pomidory osączamy z oliwy i kroimy w kosteczkę.
2.Patelnię (najlepiej grillową) smarujemy olejem ryżowym, rozgrzewamy i układamy fasolkę. Grillujemy na rumiano (po ok. 3-4 minuty z każdej strony), zdejmujemy z patelni .
Na tą samą patelnie kładziemy obsypane przyprawami liście botwinki i "smażymy" po 2 minuty z każdej strony, ostrożnie je obracając, gdyż stają się kruche i delikatne.
3.Grillowaną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Na talerzach układamy świeże liście botwinki, fasolkę i suszone pomidory. Na wierzchu kładziemy kilka chipsów z botwinki.
Skrapiamy olejem z pestek dyni (lub innym ulubionym).
Podajemy z grzankami lub ciemnym pieczywem.
Komentarze