Sałatka z mozzarellą i żurawiną

4.3 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis na lekką, zdrową i kolorową sałatkę z mozzarellą, żurawiną, rzodkiewką i orzechami nerkowca. Sałatka jest pyszna i pożywna, a jej przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil. Może być serwowana jako przekąska, danie główne lub dodatek do dań z grilla.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 duża garść mixu sałat
    - 125 g mini mozzarelli
    - 0,5 szklanki pomidorków koktajlowych
    - 2 rzodkiewki
    - 2 łyżki orzechów nerkowca
    - 1,5 łyżki suszonej żurawiny
    - 1 gałązka greckiej bazylii

    SOS WINEGRET
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1/3 łyżeczki miodu
    - szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.3 (10 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z mozzarellą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozzarellę odsączamy z zalewy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, a rzodkiewkę kroimy w plasterki. Na talerzu układamy mix sałat, listki greckiej bazylii, kulki mozzarelli, rzodkiewkę, pomidorki oraz orzechy i suszoną żurawinę.
  • 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz płynny miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Porady

Sałatka jest idealna do dań z grilla. Świetnie komponuje się z grillowanymi kawałkami kurczaka, indyka, karkówki lub dzika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Suszona żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować