Sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską

4 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, kolorowa i pożywna sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską otulona miodowym sosem winegret. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możemy serwować ją na śniadanie, obiad lub kolację. Świetnie sprawdzi się jako zdrowy posiłek do pracy lub szkoły, który możemy zapakować do lunch boxa.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 80 g mieszanki młodych listków
    - 1 awokado hass
    - 1 żółty pomidor
    - 10 pomidorków daktylowych
    - 125 g kulek mini mozzarelli
    - 3 plastry szynki parmeńskiej
    - 30 g kiełków lucerny

    SOS WINEGRET
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 1 łyżeczka miodu gryczanego
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z awokado, mozzarellą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w półplasterki*. Na talerzach układamy mix młodych listków, kulki mozzarelli, pokrojone pomidory, plastry awokado oraz szynkę parmeńską.

    * Jeśli zamierzamy przygotować sałatkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły, to skropmy obrane awokado sokiem z cytryny lub limonki, aby zapobiec jego ściemnieniu.
  • 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny i miód. Dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ją kiełkami lucerny. Sałatkę serwujemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Jeśli sałatkę przygotowujemy w lunch boxie to pamiętajmy, aby osobno spakować sos vineret (np. w małym słoiczku) i dodajmy go do pozostałych składników tuż przez konsumpcją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować