Sałatka z buraczków, cukinii i papryki na zimę do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki gotujemy do miękkości. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię również obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. jak mamy dużą cukinię to pozbywamy się również gniazda nasiennego.
Paprykę i obraną cebulę kroimy w małą kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą.
Następnie dodajemy sól, cukier oraz ocet. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej jest spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku wedle uznania.
Sałatkę odkładamy na 2 godziny. Następnie przedkładamy do słoików i dokładnie zakręcamy.
Przygotowane buraczki pasteryzujemy. Do garnka wkładamy ściereczkę i ustawiamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Ustawiamy średni ogień i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i pasteryzujemy 30 minut. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Następnie wstawiamy słoiki do piwnicy lub spiżarni. Miejsce przechowywania słoików powinno być chłodne i zaciemnione.
Możemy również pasteryzować w piekarniku. Słoiki ustawiamy na środkowej półce piekarnika. Ustawiamy temperaturę 110 stopni i od momentu nagrzania się piekarnika do podanej temperatury. pasteryzujemy 30 minut.
Komentarze