Sałatka włoska z czerwoną cebulą

4 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś u mnie do śniadania - włoska sałatka, 4 składnikowa – do wykonania o każdej porze roku. Szybkie wykonanie, pięknie się prezentuje na stole. Smak sałatki wyostrza czerwona cebula oraz sos sałatkowy typu włoskiego. Można ją zabrać również do pracy jako drugie śniadanie.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    20 oliwek zielonych
    20 oliwek czarnych
    1 opakowanie serka mozzarella – duża kula– 125 g
    3 pomidory średniej wielkości
    1 czerwona cebula
    Listki świeżej bazylii
    Sos sałatkowy typu włoskiego + 3 łyżki oleju roślinnego+2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka włoska z czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kulę serka osączyć na sitku, oliwki osączone przekroić na połówki. Listki bazylii opłukać, delikatnie osuszyć. Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić cienko w plasterki. Kulę serka pokroić w plastry a pozostałe resztki w drobne kostki. Na talerzu ułożyć składniki sałatki, udekorować dodatkowo listkami bazylii, polać sosem sałatkowym(proszek sosu wymieszać z 3 łyżkami oleju roślinnego i 2 łyżkami wody) na około 10 minut przed spożyciem.

Porady

1. do sałatki można dodać 1 zielony ogórek pokrojony w kostkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować