Sałatka warstwowa z warzywami i śledziem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sałatka warstwowa - warzywna z dużą ilością ziemniaków i lekko słonego śledzia. Do sałatki dodałam warstwę warzyw z puszki. Kolorowa sałatka wielosmakowa, polana majonezem. Taka typowa sałatka jesienna, wykonana z warzyw z własnej działki oraz śledzi kupionych w promocji!

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    4 średnie ziemniaki
    4 średnie buraki
    4 płaty śledziowe
    1 puszka warzyw mieszanki amerykańskiej – 400 g, po osączeniu 240 g
    160 ml majonezu kieleckiego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka warstwowa z warzywami i śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: warzywa z mieszanki osączyć na sitku. Płaty śledziowe wymoczyć w wodzie, osączyć(mają być lekko słone), pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w skórce. Buraczki ugotować. Ziemniaki i buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W salaterce układać warstwami składniki sałatki(buraczki, śledzie, ziemniaki, mieszanka – do wyczerpania składników, na wierzchu ma być warstwa ziemniaków)smarować cienką warstwą majonezu każdą warstwę. Górę sałatki udekorować majonezem. Sałatkę schłodzić przez całą noc w lodówce do połączenia się smaków.

Porady

1.do majonezu można dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować