Sałatka szwedzka z ogórków czyli smörgåsgurka

4.5 (141 ocen)

Szwedzkie ogórki o pysznym lekko słodkawym smaku w aromatycznej zalewie. Przydadzą się na kanapki, zapiekanki, czy jako dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
    2,5 l wody (przegotwanej i ostudzonej)
    200 g soli kamiennej

    Zalewa octowa:
    500 ml octu 10%
    500 g cukru
    4-5 baldachimów kopru
    30 g gorczycy

    korzeń chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków czyli smörgåsgurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nakłute ogórki w zalewie solnej 1. Do wody dodaj sól, wymieszaj aż się rozpuści. Ogórki ponakłuwaj widelcem z każdej strony (będą łatwiej piły solankę). Ogórki zalej solanką tak by były nią przykryte, można je docisnąć talerzem i odstaw na 1 dobę.
  • Ogórki w zalewie octowej 2. Ogórki wyjmij z solanki, tę wylej. Ogórki pokrój w miarę cienkie plasterki. Przełóż do miski, dodaj koper i gorczycę, wymieszaj. W occie rozpuść cukier, zalewą zalej ogórki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 2 doby. W między czasie ogórki z 2-3 razy przemieszaj.
  • 3. Po drugiej dobie ogórki odcedź z zalewy a tę przelej do garnka i zagotuj. Przygotuj z 5-6 średniej wielkości słoików. Nakładaj ogórki (koper można wyrzucić), po kawałku korzenia chrzanu i zalej zalewą, zakręć. Ogórki pasteryzuj w piekarniku. Jeśli słoiki są jeszcze gorące, piekarnik nagrzej do 130 st. C, wstaw słoiki, temp. zmniejsz do 100 st. C i pasteryzuj przez 12-15 minut. Drzwiczki piekarnika uchyl i pozostaw, aż słoiki ostygną. Pzechowuj w spiżarce.

Porady

Gdyby zalewy octowej spod ogórków zabrakło należy jej dorobić, tzn. w occie rozpuścić odpowiednią ilość cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować