Gdy przerosną nam ogórki najlepiej nadają się wtedy na sałatki. Zawsze robiła ją moja mama, w tym roku ja postanowiłam wykorzystać przepis mamy :) Są w niej moje ulubione warzywa cebula i papryka.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
4 kg ogórków
0,5 kg marchwi
0,5 kg cebuli
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
2 czerwone papryki
sól do smaku ( 2 duże garści )
Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem z cebulą, dokładnie mieszamy. Solimy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, żeby puściły wodę. W tym czasie obieramy marchew i trzemy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Następnie odlewamy wodę z ogórków, dodajemy marchew i paprykę. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Układamy do słoików, resztę marynaty wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 10 min.
Komentarze