Sałatka śledziowa z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 2 szkl. wody z winem, dodać liść laurowy pieprz, ziele ang. otartą skórkę z cytryny i szczyptę cukru , przykryć. Gotować 5-7 min, włożyć pory gotować 10 min. Zostawić w wywarze do ostygnięcia . Obrany z błonki mlecz ,utrzeć ze solą ,pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny na gładką jednolitą masę., połączyć z majonezem i śmietaną ,dokładnie wymieszać lekko schłodzić. Obrane jabłko pokroić w słupki ,skropić sokiem z cytryny . Filety śledziowe pokroić w kostkę , a ostudzone i osączone pory w dość grube plasterki . Jajka posiekać.Połączyć jabłka, z porami i śledziem , polać sosem , wymieszać ,posypać posiekanymi jajkami i zieloną pietruszką . Przykryć folią ,wstawić na godzinę do lodówki. Filety śledziowe przed włożeniem do sałatki trzeba wymoczyć , najlepiej w mleku. SMACZNEGO !
Komentarze