Sałatka śledziowa z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować 2 szkl. wody z winem ,dodać liść laurowy,pieprz ,ziele ang. otartą skórkę z cytryny i szczyptę cukru ,przykryć ,Gotować 5-7 min. Włożyć pory ,gotować 10 min. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. obrany z błonki mlecz ,utrzeć z solą ,pieprzem,cukrem i odrobiną soku z cytryny na gładką ,jednolitą masę ,połączyć z majonezem i śmietaną , dokładnie wymieszać ,lekko schłodzić . Obrane jabłko pokroić w słupki , skropić z sokiem z cytryny. Filety śledziowe pokroić w kostkę , a ostudzone i osączone pory w dość grube plastry. Jajka posiekać. Połączyć jabłko z porami i śledziem , polać sosem , wymieszać ,posypać posiekanymi jajkami i natką pietruszki. Przykryć folią ,wstawić na godzinę do lodówki. Filety przed włożeniem do sałatki wymoczyć , najlepiej w mleku .
Komentarze