Sałatka śledziowa z porami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szkl. wody zagotować z winem, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angiel. otartą skórkę z cytryny, cukier, przykryć. Gotować 5-7 min. Włożyć pory ,gotować 10 min. Zostawić w wywarze do ostygnięcia. Obrany z błonki mlecz utrzeć z solą, pieprzem, cukrem i odrobiną soku z cytryny na gładką jednolitą masę połączyć z majonezem i śmietaną ,Dokładnie wymieszać, lekko schłodzić. Obrane jabłko pokroić w słupki ,skropić sokiem z cytryny. Filety śledziowe pokroić w kostkę, a ostudzone i osączone pory , w dość grube plasterki. Jajka posiekać. Połączyć jabłka z porami i śledziem, polać sosem, wymieszać, posypać posiekanymi jajkami i zieloną pietruszką. Przykryć folią ,wstawić na godzinę do lodówki.SMACZNEGO!
Komentarze