Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy wkładamy do wody i odstawiamy. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce do miski, dodajemy łyżkę majonezu, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Dymkę czyścimy i kroimy razem ze szczypiorkiem na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy, kroimy w kosteczkę.
Do drugiej miski przekladamy pokrojone matiasy, paprykę, połowę pokrojonej cebuli i szczypiorku, łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
Do następnej miski wkładamy pokrojone jajka, łyżkę majonezu, resztę cebuli i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Dno pojemnika wykładamy folią spożywczą i układamy warstwy: 4 szt pieczywa chrupkiego, połowa warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa śledziowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, reszta warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa jajeczna i
wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Wstawiamy pojemnik z sałatką do lodówki.
Komentarze