Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkiem

4.48 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną warstwową sałatkę z matiasem i buraczkami. Polecam na kolację lub przystawkę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie upieczone buraczki
    3 płaty matiasów
    4 małe dymki z szczypiorkiem
    1 cebula
    1/2 żółtej papryki
    4 jajka ugotowane na twardo
    3 łyżki z dużym czubkiem majonezu
    sól
    pieprz
    16 szt pieczywa chrupkiego jaglanego
    sok z cytryny
    pojemnik (około 24x 13cm)
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy wkładamy do wody i odstawiamy. Buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce do miski, dodajemy łyżkę majonezu, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
    Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Dymkę czyścimy i kroimy razem ze szczypiorkiem na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Matiasy wyjmujemy z wody i osuszamy, kroimy w kosteczkę.
    Do drugiej miski przekladamy pokrojone matiasy, paprykę, połowę pokrojonej cebuli i szczypiorku, łyżkę majonezu i doprawiamy do smaku. Mieszamy i odstawiamy.
    Do następnej miski wkładamy pokrojone jajka, łyżkę majonezu, resztę cebuli i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
    Dno pojemnika wykładamy folią spożywczą i układamy warstwy: 4 szt pieczywa chrupkiego, połowa warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa śledziowa, 4 szt pieczywa chrupkiego, reszta warstwy buraczkowej, 4 szt pieczywa chrupkiego, warstwa jajeczna i
    wierzch posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Wstawiamy pojemnik z sałatką do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować