Sałatka "rybki w stawie " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię, dusić na oleju do miękkości, następnie wystudzić.
2.Ziemniaki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3.Cebulę obrać pokroić w drobną kosteczkę. Zalać w misce wrzątkiem, po chwili odcedzić, wystudzić.
4.Ryby rozgnieść widelcem. Kilka ogonków zostawić do dekoracji.
5.Na spód miski wyłożyć kolejno ziemniaki, cebulę, przyprawić solą i pieprzem, posmarować majonezem. Na majonez wyłożyć marchewkę, rozdrobnione ryby, ser żółty, przyprawić solą i pieprzem, ierzch polać majonezem.
6.Na majonezie ułożyć pozostawione do dekoracji rybki - ogonkami do góry oraz szczypiorek.
Komentarze