Sałatka ,,Pluskające rybki’’

5 (197 ocen)

Ciekawa wizualnie warstwowa sałatka warzywna z wędzoną makrelą

Składniki:

  • 2 ziemniaki (20 dag)
    2 marchewki (25 dag)
    kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
    2 ogórki konserwowe (10 dag)
    10 dag żółtego sera – u mnie morski
    2 jajka
    1 średnia wędzona makrela
    sól
    majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej

    DO PRZYBRANIA:
    gruby szczypior z dymki
    kilka wędzonych szprotek bez głowy
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba Jajko Majonez

Sałatka ,,pluskające rybki’’ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewki umyłam, ugotowałam ze skórką, odlałam, ostudziłam i obrałam.
    Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie.
    Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
    Mięso makreli obrałam z ości i rozdrobniłam.
    Szczypior opłukałam i osuszyłam.
    Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami.
  • Kolejność układania składników 2. W przezroczystej salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności.
  • Wierzch posmarowany majonezem 3. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu.
  • Wierzch sałatki 4. Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką ilością pokrojonego szczypioru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować