Sałatka rozmaitości- z melonem, łososiem, awokado...

4.5 (160 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niecodzienne połączenie składników sprawiło, że polubiłam melona :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - rukola - liście: 10 dekagramów
    - melon zółty (duży): 1 sztuka
    - awokado dojrzałe: 1 sztuka
    - pomidorki koktajlowe: 20 dekagramów
    - duński niebieski ser pleśniowy: 10 dekagramów
    - łosoś wędzony w plastrach: 10 dekagramów
    - orzechy włoskie łuskane: 4 dekagramy
    - pomidory suszone z czosnkiem i bazylią: 1.5 łyżki
    - olej rzepakowy: 4 łyżki
    - ocet winny: 4 łyżki
    - miód: 0.5 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka rozmaitości- z melonem, łososiem, awokado... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę płuczemy, odrywamy łodyżki, odsączamy z nadmiaru wody. Melona przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka i specjalną łyżeczką wycinamy kuleczki. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Do rukoli dodajemy 1/3 miąższu z melona, około 15 dag pomidorków, 3/4 pokruszonych na mniejsze kawałki orzechów włoskich oraz pokrojone w kostkę awokado.
  • 2. Do oleju dodajemy ocet winny oraz miód, doprawiamy solą i pieprzem. Vinegretem zalewamy warzywa z melonem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
  • 3. Sałatkę rozkładamy do powstałych skorupek z melona. Przybieramy kulkami melona, pozostałymi pomidorkami oraz pokrojonym w kosteczkę wędzonym łososiem.
  • 4. Posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią, pokruszonym serem oraz pozostałymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować