Sałatka olimpia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą.
Do naczynia wsypujemy bułkę tartą, oregano, sezam, paprykę ostrą i mieszamy.
Do drugiego naczynia wbijamy jajko i roztrzepujemy widelcem.
Kurczaka panierujemy w jajku następnie w mieszance z bułki tartej.
2.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
3.W tym czasie, co mięso się smaży przygotowujemy warzywa. Mieszankę sałat układamy na dnie naczynia.
4.Następnie kroimy w paseczki papryki oraz obranego ogórka w plasterki.
5.Układamy między warzywami mięso i pokrojonego w cząstki pomidora.
6.Ricottę kroimy w kostkę i układamy na wierzch sałatki.
7.Pozostał nam sos, jogurt mieszamy z solą, pieprzem, koprem, obranym i startym na dużych oczach ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Komentarze