Sałatka brokułowa z ryżem i jajkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam sałatkę na drugie śniadanie np. do pracy. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • brokuły mrożone 400 g
    2 jajka ugotowane na twardo
    100 g ryżu jaśminowego
    1/2 szklanki zielonego groszku mrożonego
    po pół papryki czerwonej, zielonej, żółtej
    dymka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g śmietany 18 %
    ząbek czosnku
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Sałatka brokułowa z ryżem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły ugotować wg przepisu na opakowaniu.
    Ryż ugotować też wg przepisu na opakowaniu. Zielony groszek zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut, a następnie odcedzić.
    Papryki pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekać dymkę ze szczypiorem.
    Do salaterki przełożyć ugotowany i wystudzony ryż. Do ryżu dodać groszek, pokrojone papryki, posiekaną dymkę i natkę pietruszki.
    Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać do ryżu i wymieszać.
    Na wierzchu sałatki ułożyć ugotowane brokuły i obrane ze skorupek, pokrojone na ćwiartki jajka.
    Oprószyć solą i pieprzem świeżo mielonym do smaku.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować