Sałatkę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne, doskonale się sprawdza. Jest szybka do przyrządzenia i smaczna, polecam również na piątkowe kolacje.
Składniki:
1 brokuł
5 jajek ugotowanych na twardo
1 mała papryka czerwona
1 mała puszka kukurydzy
Sos:
0,5 szklanki majonezu
3 łyżeczki musztardy francuskiej
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Sałatka brokułowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy różyczki brokuła, gotujemy przez 2 minuty, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Ugotowane jajka obieramy kroimy w ćwiartki, paprykę kroimy z paski, kukurydzę odsączamy z zalewy. Majonez łączymy z musztardą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na półmisku układamy różyczki brokuła, jajka, paprykę oraz kukurydzę, całość polewamy przygotowanym sosem.
Komentarze