Sakiewki z pangą i warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniałe zdrowe danie pełne witamin i kolorów - połączenie delikatnej ryby z aromatnymi warzywami duszone w sakiewce z winem i imbirem.Palce lizać!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety pangi: 6 sztuk
    - brokuł mały: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - małe cebulki: 2 sztuki
    - cytryna: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - oliwa: 4 łyżki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - imbir tarty: 1 łyżeczka
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - białe wino półsłodkie: 60 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Sakiewki z pangą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • panga 1. Oliwę wymieszać z tartym imbirem,zmiażdżonym czosnkiem,solą,pieprzem - dokładnie wymieszać i odstawić na 3min.,po tym czasie posmarować sosem filety pangi(jeśli są mrożone,rozmrozić i osuszyć) - odstawić na 12min. do lodówki.Piekarnik włączyć na 200C,by sie nagrzał.
  • Panga z warzywami 2. Brokuł rozdzielić na różyczki i sparzyć wrządkiem.Paprykę umyć,oczyścić z nasionek i pokroić w paski.Pomidory umyć i pokroić na ósemki.Cytrynę sparzyć,wyszorować i pokroić w plasterki(jeśli nie lubicie delikatnej goryczki którą daje skórka cytryny,to przed krojeniem obrac ją ze skórki!).Natkę spłukać pod bieżącą wodą i osuszyc.Cebulki oczyścic i poprzekrajać na pół.Z papieru do pieczenia wykroić dwa duże kawałki,by zmieściła się ryba z warzywami i dało się ją zwinąć.Na każdy papier porówno wykładac rybę z oliwą,na rybę wykładać warzywa:brokuły,cebulkę,paprykę,pomidory,cytrynę,gałazki natki pietruszki.
  • Sakiewka 3. Brzegi papieru zwijać w ten sposób,by powstały sakiewki:pozawijać dokładnie po bokach,by sos pod czas pieczenia nie wydostał się,przez otwór z góry wlać do każdej sakiewki po 30ml wina,zawinąć górę i spiąc(ja daje agrafkę:-))W ten sposób powstana dwie sakiewki,wyłożyc je na blache i wstawić do rozgrzanego pikarnika na 20min.Upieczoną rybę podawac w sakiewkach na talerzach,dzielić przed podaniem.Uwaga:uważać pod czas rozwijania,by się nie sparzyć!SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować