Szpinakowe sakiewki z warzywami i indykiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Na przekąskę, obiad czy też czy kolację. Pyszne sakiewki z drożdżowego ciasta szpinakowego z czosnkiem i farszem pełnym warzyw i indyka. Sakiewki świetnie smakują od razu po upieczeniu na ciepło np. z sosem czosnkowym jak i na zimo, zabrane na lunch do pracy czy też rodzinny piknik na świeżym powietrzu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdży
    50g. rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cukru
    100g. szpinaku rozdrobionego
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu


    Farsz:
    500g. piersi z indyka
    słodka i ostra papryka mielona
    300g. zielonej fasolki szparagowej
    300g. pieczarek
    1 duża cebula
    1 duża czerwona papryka
    2 pomidory
    sól, pieprz
    1 łyża suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    masło klarowane do smażenia
    250 ml rosołu lub bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Sakiewki Przystawki

Szpinakowe sakiewki z warzywami i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cukier, wymieszać.
    Wlać rozpuszczone masło, dodać szpinak oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Doprawić pieprzem.
    Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
    Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, gotować przez 3 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
    Indyka pokroić w kostkę, oprószyć słodką i ostrą papryką mieloną.
    Obrane pieczarki, cebulę, paprykę oraz pomidory także pokroić w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane, zrumienić indyka, dodać warzywa.
    Smażyć przez kolejne 5 min.
    Wlać rosół,dusić do odparowania płynu aż warzywa będą miękkie.
    Doprawić solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami.
    Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Ciasto rozwałkować cienko, szklanką wykrawać kółka.
    Na środku każdego kłaść łyżkę farszu.
    Zwinąć brzegi do góry , zakręcając je aby utworzyła się sakiewka.
    Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować