przepis ten dostałam od swojego chłopaka Afrykańczyka
5 min
Składniki:
Składniki
1- piersi z kurczaka - jedna na głowę
2- wegeta
3- Majonez Winiary
4- Mieszanka warzyw Nordis-a "Warzywa na patelnię" lub "Wiejska" (Wiejska jest dużo smaczniejsza) 1 paczka warzyw starczy na ok. 4 duże piersi z kurczaka
5- czosnek
6- przyprawa "Złocista do kurczaka"
7- pieprz
plus folia aluminiowa
Sakiewki kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każda pierś będzie zapiekana osobno, więc przygotowujemy sobie odpowiedno duże kawałki folii aluminiowej by można było swobodnie owinąć piersi kurczaka wraz z warzywami.
Piersi myjemy i nie za mocno rozpijamy, doprawiamy przyprawą złocistą i wegetą. Następnie brubo smarujemy majonezem wymieszanym z czosnkiem (ok. jednej łyżki majonezu na pierś) i do smaku dodajemy pieprzu.
Na koniec grubo posypujemy mieszanką warzyw, którą na sam koniec posypujemy wegetą.
Tak przygotowane piersi zawijamy szczelnie w folii (każdą osobno), pod koniec pieczenia można folię lekko uchylić by odparowała para, jednak nie jest to konieczne, mięso będzie wtedy bardziej soczyste.
Piec w piekarniku tem. 150 stopni ok 30-40 minut w zależności od ilości pieczonego mięsa.
Komentarze