Sakiewki kurczaka z warzywami

4.5 (149 ocen)

  • 5 min

przepis ten dostałam od swojego chłopaka Afrykańczyka

  • 5 min

Składniki:

  • Składniki
    1- piersi z kurczaka - jedna na głowę
    2- wegeta
    3- Majonez Winiary
    4- Mieszanka warzyw Nordis-a "Warzywa na patelnię" lub "Wiejska" (Wiejska jest dużo smaczniejsza) 1 paczka warzyw starczy na ok. 4 duże piersi z kurczaka
    5- czosnek
    6- przyprawa "Złocista do kurczaka"
    7- pieprz
    plus folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sakiewki kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każda pierś będzie zapiekana osobno, więc przygotowujemy sobie odpowiedno duże kawałki folii aluminiowej by można było swobodnie owinąć piersi kurczaka wraz z warzywami.
    Piersi myjemy i nie za mocno rozpijamy, doprawiamy przyprawą złocistą i wegetą. Następnie brubo smarujemy majonezem wymieszanym z czosnkiem (ok. jednej łyżki majonezu na pierś) i do smaku dodajemy pieprzu.
    Na koniec grubo posypujemy mieszanką warzyw, którą na sam koniec posypujemy wegetą.
    Tak przygotowane piersi zawijamy szczelnie w folii (każdą osobno), pod koniec pieczenia można folię lekko uchylić by odparowała para, jednak nie jest to konieczne, mięso będzie wtedy bardziej soczyste.
    Piec w piekarniku tem. 150 stopni ok 30-40 minut w zależności od ilości pieczonego mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować