Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej

4.5 (166 ocen)

  • 10 min

Takie jajka są szybkie w przygotowaniu i dodatkowo bardzo ładnie wyglądają.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 łyżeczka oleju
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sakiewki - jajka gotowane w folii spożywczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uuhu8t 1. Miseczki (1 szt. na 1 jajko) wysłać kawałkiem folii spożywczej.
  • image-1lyoe7d 2. Folię posmarować olejem.
  • image-0v0l4xy 3. Do każdej miseczki wbić jajko, które należy delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem.
  • image-0noo9fw 4. Folie z jajkiem szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków lub związać gumką.
  • image-1wgcdx1 5. W garnku zagotować wodę i włożyć do niej woreczki z jajkami
    (Sakiewki zawiesiłam na łyżce, aby były bardziej okrągłe.)
  • image-0m8mq8r 6. Gotować 5-7 minut (w zależności od wielkości i jakości jajek) - na małym ogniu i od razu podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Jajka podałam na mieszance sałat z bluszczykiem kurdybankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować