sadlaczki

4.49 (161 ocen)

  • 35 min

Zawsze po śwniobiciu robimy w domu te ciastka.Są one wpisane w tradycję naszych świąt Bozego Narodzenia.W smaku przypominają ciastka półfrancuskie.

  • 35 min

Składniki:

  • 60 dkg sadła wieprzowego,
    ok 60 dkg mąki,
    200g smietany 12%,
    2 żółtka,
    1 jajo,
    1 łyzeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    marmolada,
    cukier puder do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Sadlaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sadło należy przekręcić przez maszynkę.Na stolnice wysypać mąkę, zrobić dołek, wbić jajo, dodać zółtka i zaczac wyrabiać.Nastepnie dodac  proszek do pieczenia, śmietanę, sól i sadło.Wyrabiać aż będzie gładkie ciasto-ok 10-15 minut.
  • sadlaki 2. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą część rozwałkowac na ok 1cm i nożem wykroić kwadraty o boku ok 5cm.W każdy kwadrat nałożyć troszkę marmolady i zwinąć jak rogalika lub w koperte.
  • 3. Układać na blaszce wyłożonej tylko papierem sniadaniowym ( nie trzeba natłuszczać blaszki, bo sadło się bedzie wytapiac) lączeniem do dołu. Piec w temp 170 stopni ok 20-25 minut na złoty kolor.Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.4 (231 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka tortowa

To może cię zainteresować