Zapraszam na smaczny pudding z truskawkami. Przygotowany na jogurcie naturalnym, słodzony miodem. Do tego świeże, słodkie truskawki i mamy super deser.
4 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki chia
1 łyżka miodu- do puddingu
150 g truskawek
1 łyżka miodu- do truskawek
3 łyżki gorącej wody
1 łyżka żelatyny
płatki migdałowe do dekoracji
listki mięty
Pasiasty pudding chia z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przekładamy jogurt, miód, chia i mieszamy. Odstawiamy na około 4 godziny i od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie myjemy i odsączamy truskawki z wody, usuwamy szypułki. Truskawki kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, dodajemy miód. Mieszamy i lekko rozgniatamy widelcem.
Do gorącej wody wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy.
Płynną żelatynę przelewamy do truskawek i mieszamy, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Do każdego pucharka wkładamy po 2 łyżki puddingu, 2 łyżki masy truskawkowej, 2 łyżki puddingu.
Resztę masy truskawkowej dzielimy na 2 części i wkładamy na stężony pudding.
Wykładamy resztę puddingu i dekorujemy płatkami migdałowymi i listkami mięty.
Komentarze