Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Lubię świeżą rzodkiewkę, ale mój żołądek nie do końca, dlatego taka jej forma dość rzadko gości w moim menu. Za to pieczona bardzo często! Po upieczeniu rzodkiewka ma bardziej łagodny smak, jest soczysta i nadal lekko chrupiąca. Świetnie smakuje na ciepło, jak również po ostudzeniu.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
    1 łyżeczka masła (*)
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 garść płatków migdałowych (solidna)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z rzodkiewek opcjonalnie poodcinać ogonki oraz ich zieloną część (**), resztę bardzo dokładnie umyć i poprzecinać na połowę.
    Następnie rzodkiewki luźno umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
    Całość obłożyć masłem, oprószyć solą z pieprzem i obficie posypać płatkami migdałowymi.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (***) w 180 stopniach.
    W międzyczasie przemieszać.
    Upieczone rzodkiewki można podawać na ciepło lub zimno.

Porady

(*) Można użyć dorej jakości oleju/oliwy, ale ja bardzo lubię delikatnie maślany smak. (**) Nie obcinając ogonków oraz zielonej części rzodkiewki całość będzie wyglądała efektowniej. Jednakże stawiam na wersję bardziej jadalną i nawet nie chciałam się bawić do zdjęć. (***) Rzodkiewki przez pierwsze 10 minut można podpiec pod przykryciem, co skróci całkowity czas pieczenia i nada im większej soczystości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować