Szarlotka z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto tak aby powstała kruszonka Dodajemy cukier a następnie jabłka i zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem. Delikatnie mieszamy. Tortownicę należy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Do tortownicy wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Na koniec gdy szarlotka wystygnie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i posypujemy nimi szarlotkę. Na koniec proponuję jeszcze cukier puder.Smacznego!
Porady
Jeśli chcecie żeby szarlotka wyszła mniejsza ale wyższa użyjcie małej tortownicy. Ja użyłam dużej , gdyż zależało mi żeby szarlotka była bardziej płaska aby podać ją z lodami.
Komentarze