Szarlotka z płatkami migdałowymi

4.5 (189 ocen)

  • 60 min

Pyszna szarlotka, polecam z lodami.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    2 jajka
    3 łyżki mleka
    cukier wanilinowy
    1,5 szklanki mąki tortowej
    6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    80 g margaryny
    1,5 szklanki cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka z migdałami 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto tak aby powstała kruszonka Dodajemy cukier a następnie jabłka i zalewamy ubitymi jajkami z mlekiem. Delikatnie mieszamy. Tortownicę należy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną lub bułką tartą. Do tortownicy wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
    Na koniec gdy szarlotka wystygnie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i posypujemy nimi szarlotkę. Na koniec proponuję jeszcze cukier puder.Smacznego!

Porady

Jeśli chcecie żeby szarlotka wyszła mniejsza ale wyższa użyjcie małej tortownicy. Ja użyłam dużej , gdyż zależało mi żeby szarlotka była bardziej płaska aby podać ją z lodami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować