Świetny sposób na lekkie śniadanie na ciepło. Płatki ryżowe ze skórką limonkową podane z owocami.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Płatki ryżowe - 100 g
Mleko - 220 ml
Śmietana 18% - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżeczka
Skórka i sok z połowy limonki
Dowolne owoce - u mnie banan, jabłko, gruszka i kiwi
Ryżowo limonkowe śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Płatki ryżowe wrzucamy do gotującego się mleka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z limonki (można zostawić odrobinę do dekoracji). Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut.
Owoce kroimy i wykładamy na talerz. Dobrym pomysłem jest podgrzanie talerzy np w mikrofali. Wykładamy ryż i dekorujemy skórką.
Komentarze