Ryżowo limonkowe śniadanie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świetny sposób na lekkie śniadanie na ciepło. Płatki ryżowe ze skórką limonkową podane z owocami.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Płatki ryżowe - 100 g
    Mleko - 220 ml
    Śmietana 18% - 1 łyżka
    Cukier - 1 łyżeczka
    Skórka i sok z połowy limonki
    Dowolne owoce - u mnie banan, jabłko, gruszka i kiwi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Śniadanie

Ryżowo limonkowe śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowo limonkowe śniadanie 1. Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

    Płatki ryżowe wrzucamy do gotującego się mleka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z limonki (można zostawić odrobinę do dekoracji). Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut.

    Owoce kroimy i wykładamy na talerz. Dobrym pomysłem jest podgrzanie talerzy np w mikrofali. Wykładamy ryż i dekorujemy skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować