Ryżowa zapiekanka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypujemy do wrzącej
osolonej wody, mieszamy. Gotujemy
pod przykryciem na
małym ogniu około 5 minut.
Odcedzamy.
2.Boczek kroimy w kostkę
i rumienimy na suchej patelni.
Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszamy, chwilę
smażymy i studzimy.
3.Pomidory sparzamy, obieramy
ze skórki i kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Do dużej miski
przekładamy ryż, podsmażony
boczek, pomidory i ser. Wlewamy
rosół i śmietanę, doprawiamy
solą, pieprzem i majerankiem.
Mieszamy.
4.Przekładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy ok.
30 minut w temp. 180 °C. Podajemy
z keczupem.
Komentarze