Ryżowa zapiekanka z boczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Pracuję w ośrodku pomocy społecznej. Gotuję dla córki, która jest studentką, i 15-letniego syna. Zapiekankę można zrobić dzień wcześniej.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 3 woreczki ryżu
    ● 40 dag wędzonego boczku
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 pomidory
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 szkl. rosołu
    ● 4 łyżki śmietany 18-proc.
    ● majeranek
    ● sól, pieprz
    ● keczup
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryżowa zapiekanka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wsypujemy do wrzącej
    osolonej wody, mieszamy. Gotujemy
    pod przykryciem na
    małym ogniu około 5 minut.
    Odcedzamy.
  • Ryżowa zapiekanka z boczkiem 2. Boczek kroimy w kostkę
    i rumienimy na suchej patelni.
    Dodajemy pokrojoną w kostkę
    cebulę i przeciśnięty przez praskę
    czosnek. Mieszamy, chwilę
    smażymy i studzimy.
  • 3. Pomidory sparzamy, obieramy
    ze skórki i kroimy w kostkę.
    Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Do dużej miski
    przekładamy ryż, podsmażony
    boczek, pomidory i ser. Wlewamy
    rosół i śmietanę, doprawiamy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Mieszamy.
  • 4. Przekładamy do wysmarowanego
    masłem naczynia żaroodpornego.
    Zapiekamy ok.
    30 minut w temp. 180 °C. Podajemy
    z keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować