Ryż z frużeliną wiśniową i cukrem trzcinowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Słodki ryż i kwaśne wiśnie to wspaniałe połączenie, które posmakuje nie tylko dzieciom.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • RYŻ:

    125 g ryżu
    500 ml mleka
    1 cukier waniliowy

    FRUŻELINA:

    1 słoik drylowanych wiśni
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    PONADTO:

    3 łyżeczki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż z frużeliną wiśniową i cukrem trzcinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gdy zawrze dodac ryż, gotować na wolnym ogniu ok 30 min.
  • 2. Wiśnie odcedzić, sok zagotować. W odrobinie soku rozmącić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego soku dodać rozpuszczoną skrobię. Gotować ok 1 min, następnie dodać wiśnie i ponownie zagotować.
  • 3. Do naczyń do zapiekania wyłożyć po porcji frużeliny, na to rozdzielić ryż.
  • 4. Posypać cukrem trzcinowym.
  • 5. Zapiec 10 - 15 min w 180 stopniach do skarmelizowania cukru.

Porady

Można podać z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować