Mój autorski przepis na danie zdrowe,kolorowe i niebywale smaczne.Ryż z avocado na słodkiej,smażonej marchewce z odrobiną selera.Danie oprószone parmezanem i prażonymi pestkami dyni.
Ryż wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż według zaleceń producenta.Seler obrać i zetrzeć na tarce.Gotować w osolonej wodzie 20 minut,odcedzić.
2.Marchewkę obrać,umyć,nożem do obierania jarzyn ścinać z niej tasiemki.Na patelni rozgrzać olej,dodać masło,wrzucić marchew,delikatnie mieszając smażyć 5-6 minut.
3.Obrać avocado,wyjąć pestkę.Rozgnieść widelcem,dodać posiekaną drobno papryczkę (bez pestek)polać sokiem z cytryny,posolić do smaku.Wymieszać z cebulą i ryżem.
4.Na talerzu ułożyć porcje marchewki,ryżu z avocado,selera,posolić do smaku.Posypać pieprzem,parmezanem i prażonymi pestkami dyni.Podawać na ciepło.Gdy dodamy do tego kawałki smażonego kurczaka,danie staje się mięsne,ale równie zdrowe.
Komentarze