150 g ryżu
1 opakowanie tofu, u mnie naturalne marynowane w chili
1 słoik kiełków fasoli mung
garść grzybów mun
100 g zielonego groszku, mrożony
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 jajka
sos sojowy
sos chili
sól, pieprz
Wegetariański chao fan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w 1,5 szklanki wody, można też wykorzystać resztki z poprzedniego obiadu. Grzyby mun namoczyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, dodać groszek i pokrojone w paseczki grzyby, podsmażyć. Paprykę i tofu pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię razem z odsączonymi kiełkami fasoli, wymieszać, polać sosem sojowym i sosem chili, podsmażyć 2 minuty i dodać ryż. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, wylać na osobną patelnię, podsmażyć do ścięcia cały czas mieszając. Jajka dodać do ryżu, całość wymieszać i od razu podawać. Smacznego :)
Komentarze