Ryż truskawkowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Dorota Chrzan

  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż: 1 szklanka
    - mleko: 3 szklanki
    - sok pomarańczowy: 1 szklanka
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - truskawki: 75 dekagramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż truskawkowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż truskawkowo-pomarańczowy 1. Ryż gotujemy na mleku, dodając
    szczyptę soli i cukier do
    smaku. Gotujemy 30 minut.
  • Ryż truskawkowo-pomarańczowy 2. Masło roztapiamy. Mieszając,
    wsypujemy mąkę i powoli podgrzewamy,
    aby zasmażka się
    zrumieniła. Wlewamy sok pomarańczowy
    i mieszając, zagotowujemy.
    Zdejmujemy z ognia,
    sos miksujemy z żółtkiem, aż
    nabierze gładkiej konsystencji.
  • Ryż truskawkowo-pomarańczowy 3. Truskawki myjemy, osuszamy
    i usuwamy szypułki. Większe
    owoce kroimy. Truskawki posypujemy
    cukrem, mieszamy. Pomarańczę
    kroimy. Ryż mieszamy
    z sosem pomarańczowym
    i truskawkami. Dekorujemy
    cząstkami pomarańczy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Truskawki Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować