Ryż na piwie

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Przepis na ten ryż dostałam od znajomej z Portugalii. Kiedy chodziliśmy do niej w odwiedziny często gościł na jej stole.

  • 30 min

Składniki:

  • Szklanka Ryżu
    Łyżka soli
    5 łyżek przecieru pomidorowego
    2 marchewki
    2 duże cebule
    300ml piwa
    3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę obieramy i kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju aż cebulka będzie szklista. Na cebulkę wsypujemy szklankę ryżu, mieszając zalewamy całość piwem, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę oraz 5 łyżek przecieru pomidorowego a następnie wlewamy 3 szklanki wody, solimy.Całość gotujemy aż ryż będzie miękki, a woda prawie wyparuje. Odcedzamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować