Zapiekanka z makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyjątkowo apetyczna, ciekawe smaki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
    40 dag makaronu rurki razowy
    szklanka poszatkowanej kiszonej kapusty
    2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    25 dag startego żółtego sera
    sól
    pieprz
    papryka
    mielona papryka ostra
    olej do smażenia oraz do natłuszczania formy

Zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj al dente, kapustę kiszoną podsmaż na oleju, dodaj kapustę pekińską.
  • 2. Mięso dopraw na ostro, wrzuć na rozgrzany olej, smaż kilka minut,dodaj cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek, wszystko razem podsmażyć około 10 minut. Następnie podlej wszystko 2-3 łyżki wody, duś pod przykryciem kolejne 10-15 minut
  • wykładamy kapustę 3. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem na dno wyłóż warstwę makaronu, na nią połowę mięsa i kapustę, na to pozostały makaron i resztę mięsa.
  • wyładamy resztę makaronu i mięsa 4. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, po 10 minutach posyp zapiekankę startym żółtym serem

Porady

Wspaniale smakuje z sosem beszamelowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy