RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ

4.5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego
    200 g mielonej wołowiny
    1 cebula
    2 -3 cm imbiru
    1 jajko
    4 liście kapusty pekińskiej
    1/2 czerwonej papryki
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 łyżeczka sosu ostrygowego
    1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku)
    3 łyżki oleju kokosowego do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż jaśminowy z mieloną wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

    Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce.

    Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry).

    Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą.

    Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy.

    Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając.

    Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy i mieszamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Mięso Ryż Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować