Pyszne połączenie, idealnie nadają się na zwykły obiad jak i wigilijną kolacje.
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
Łyżka oleju
2 jajka
Sól
Farsz:
½ kg kiszonej kapusty
½ kg ryby białej bez skóry np. mintaj
2 duże marchewki
1 duża cebula
1/3 kostki margaryny
Sól, pieprz, sok z cytryny
1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Jajko, bułka tarta oraz olej do smażenia
Rybno-kapuściane krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Podane składniki miksujemy ze sobą i dodajemy szczyptę soli, ciasto odstawiamy na pół godziny pod przykryciem. Następnie smażymy duże, cienkie naleśniki.
Farsz: Margarynę roztapiamy w rondlu, dodajemy wypłukaną i pokrojona kapustę i startą na dużych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, w razie konieczności możemy podlać wodą. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy do miękkich warzyw, dusimy jeszcze ok 10 min. Dodajemy majeranek oraz pietruszkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na naleśniki nakładamy po łyżce farszu, zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rumiany kolor. Podajemy z czerwonym, czystym barszczem.
Komentarze