Rybno-kapuściane krokiety

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie, idealnie nadają się na zwykły obiad jak i wigilijną kolacje.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    Łyżka oleju
    2 jajka
    Sól
    Farsz:
    ½ kg kiszonej kapusty
    ½ kg ryby białej bez skóry np. mintaj
    2 duże marchewki
    1 duża cebula
    1/3 kostki margaryny
    Sól, pieprz, sok z cytryny
    1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    Jajko, bułka tarta oraz olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Ryba

Rybno-kapuściane krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Podane składniki miksujemy ze sobą i dodajemy szczyptę soli, ciasto odstawiamy na pół godziny pod przykryciem. Następnie smażymy duże, cienkie naleśniki.
    Farsz: Margarynę roztapiamy w rondlu, dodajemy wypłukaną i pokrojona kapustę i startą na dużych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie, w razie konieczności możemy podlać wodą. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy do miękkich warzyw, dusimy jeszcze ok 10 min. Dodajemy majeranek oraz pietruszkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na naleśniki nakładamy po łyżce farszu, zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rumiany kolor. Podajemy z czerwonym, czystym barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować