rybne kotleciki z sandacza

4.49 (172 ocen)

  • 30 min

Czasami mam nieodpartą ochotę na rybę na obiad, lecz wolę przygotować swoje własne kawałki rybki - wtedy wiem z czego są zrobione i smakują o wiele lepiej niż te kupne! Przepis podpatrzyłam w programie w kuchni+. Kotleciki wyszły soczyste i bardzo smaczne z cytrynową nutą. Doskonale smakują z ziemn

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g sandacza (dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby wyfiletowanej i bez ości)
    1 jajo
    bułka tarta
    kilka gałązek koperku
    sok i skórka z połowy cytryny
    pół czerstwej kajzerki
    1 łyżka kaszy manny
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    mleko do zalania bułki
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rybne kotleciki z sandacza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do malaksera wrzucamy pokrojoną drobno rybę, miksujemy i przekładamy do miski - można również zmielić rybę w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoknięcia. Koperek drobno szatkujemy, dodajemy do ryby razem ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, startym imbirem, solą, pieprzem i kaszą. Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka, rozdzieramy ją palcami i dodajemy do ryby. Wszystko dokładnie wyrabiamy dłońmi. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 4 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować