Ryba z warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Nieustanie szukamy nowych pomysłów na piątkowy obiad z rybą. Proponuję kawałki dorsza zanurzonego w wyrazistym sosie z warzywami. Danie najlepiej pasuję z ryżem.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1kg fileta rybnego z dorsza
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 dag grzybów Mun
    • 3 cm korzenia imbiru
    • 2 marchewki
    • ½ główki małej kapusty pekińskiej
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • 5 łyżek sosu sojowego jasnego
    • Olej do smażenia
    • sól
    • 1 łyżeczka curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Ryba z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. 1. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą i odstawiam.
    2. Rybę kroje na mniejsze kawałki, wlewam do ryby 2 łyżki sosu sojowego, wsypuję sól.
  • ryby 2. 3. Do miski wsypuję mąkę, wbijam jajka, mieszam. Cieście obtaczam rybę i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • sos 3. 4. Cebulę, imbir, czosnek obieram, cebulę, imbir drobno kroję, czosnek przeciskam przez praskę. Warzywa smażę na drugiej większej patelni na rozgrzanym olej.
    5. Marchewki obieram, kroję w słupki, grzyby odlewam kroję na mniejsze paski. Grzyby i marchew dodaję do cebuli, smażę około 10 minut. Następnie dodaję drobno pokrojoną kapustę, smażę 10 minut, wsypuję curry, wlewam sos sojowy, podlewam ½ szk. wody i gotuję dwie minuty.
    6. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną, rozrobioną w małej ilość i wody.
    7. Sos łączę z rybą.
  • ryba 4. 8. Danie gotowe.
    9. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować