Szynka z jajkiem w galarecie

4.49 (142 ocen)

  • 30 min

Łatwa w przygotowani przekąska. Pasuje na stół świąteczny i inne uroczystości.

  • 30 min

Składniki:

  • szynka w plastrach ok 10 szt
    jajka 3 szt
    groszek konserwowy ok 5 łyżek
    marchew ugotowana ok1/2
    żelatyna 3 łyżeczki kopiaste
    bulion ok 2 szkl
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Przystawki Szynki

Szynka z jajkiem w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wkładamy do zimnej wody i dotujemy na twardo ok 10min. studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy dowolnie na ćwiartki, potem ćwiartki w poprzek czy połówki (zależy jak będą pasować do pojemniczków).

    Żelatynę rozprowadzamy w gorącym bulionie i odstawiamy do przestygnięcia. Do małych pojemniczków (ja miałam po serkach) wkładamy trochę groszku i pokrojonej drobno marchewki oraz pokrojone jajko.

    Wlewamy trochę tężejącego bulionu i odstawiamy w chłodne miejsce.

    Plastry szynki kroimy w szersze i węższe paski, zwijamy w ruloniki i układamy w pojemniczkach.

    Zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować