Pstrąg w galarecie - Trout in aspic

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ryby w galarecie mają u mnie prostą zasadę, nie mogą mieć ości ani skóry. Wszystko co mieści się w pysznej galarecie jest do jedzenia. Nie znoszę niczego wygrzebywać dlatego ryba musi być starannie obrana. To bardzo dietetyczne danie. Może stanowić przystawkę ale też pyszną kolację z lampką białego

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    jeden duży lub dwa mniejsze pstrągi
    1 cebula
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 marchewka
    1 pietruszka
    mały seler
    3 łyżeczki żelatyny
    4-5 jaj przepiórczych
    1/2 zielonego ogórka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Pstrąg w galarecie - trout in aspic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak zrobić pstrąga?

    - włóż do garnka wypatroszonego i oczyszczonego pstrąga, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i sól, zalej wodą, około 1 litra, gotuj 20-25 min.
    - do drugiego garnka dodaj obrane warzywa, zalej wodą około 1 litra i gotuj do miękkości, około 30 min.
    - wyjmij pstrąga z wywaru, zdejmij skórę, obierz z ości i podziel na spore cząstki
    - wyjmij warzywa z wywaru, ostudź
    - przecedź przez sito obydwa wywary, połącz i dosmakuj
    - odlej 1/2 litra wywaru, dodaj 3 łyżeczki żelatyny, podgrzej tak aby żelatyna się rozpuściła (nie gotuj!)
    - ugotuj jaja przepiórcze - 2 min. - obierz ze skorupy i podziel na połowę
    - przygotuj naczynie, wlej na dno 1-2 milimetry wywaru z żelatyną, włóż do zamrażarki, kiedy stężeje możesz na nim układać warzywa, jaja i rybę
    - z warzyw z wywaru i z ogórka powycinaj fantazyjne wzory
    - układaj na dnie naczynia warzywa, cienko pokrojony ogórek, jaja przepiórcze, następnie obraną rybę możesz na koniec dodać jaja i trochę warzyw (jeśli ci zostały)
    - zalej wszystko tężejącym wywarem i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny
    - następnie naczynie odwróć, ułóż na liściach sałaty lub wstążkach ogórka i marchewki
    - podaj z cytryną lub dipem chrzanowym

    Dip chrzanowy:
    - wymieszaj 1-2 łyżeczki chrzanu z 3-4 łyżkami śmietany lub jogurtu, dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i pieprz, wymieszaj

Porady

Moja rada: - warzywa gotuję oddzielnie aby nie miały aromatu ryby - jeśli zostanie ci wywar rybno - warzywny możesz go wykorzystać do zrobienia zupy rybnej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować