Niewiele ma wspólnego z Grecją i zapewne niewielu Greków ją zna:-) W Polsce niezwykle popularna i lubiana i, zapewne ile gospodyń, tyle jest przepisów na tę potrawę...
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- filety z morszczuka (może być inna ryba morska): 1 kilogram
- marchew (duże): 4 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- por: 1 sztuka
- seler (wystarczy mały kawałek): 0.25 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- przecier pomidorowy: 4 łyżki
- sok z cytryny: 1 łyżka
- miód: 2 łyżki
- natka pietruszki: 2 łyżki
- mąka: 100 gramów
- Jajko: 4 sztuki
- olej: 6 łyżek
Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę i por drobno posiekać. Olej rozgrzać i dusić warzywa około 10 minut do miękkości. Dodać natkę pietruszki, przecier pomidorowy, sok z cytryny, miód, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Posmakować i ewentualnie dodać miód lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba. Warzywa mają być słodko-kwaśne.
Przestudzonymi warzywami obłożyć usmażoną rybę. Schłodzić. Można podawać na ciepło i na zimno.
Komentarze