Ryba po grecku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niewiele ma wspólnego z Grecją i zapewne niewielu Greków ją zna:-) W Polsce niezwykle popularna i lubiana i, zapewne ile gospodyń, tyle jest przepisów na tę potrawę...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z morszczuka (może być inna ryba morska): 1 kilogram
    - marchew (duże): 4 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - seler (wystarczy mały kawałek): 0.25 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - przecier pomidorowy: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - miód: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - mąka: 100 gramów
    - Jajko: 4 sztuki
    - olej: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę i por drobno posiekać. Olej rozgrzać i dusić warzywa około 10 minut do miękkości. Dodać natkę pietruszki, przecier pomidorowy, sok z cytryny, miód, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem. Posmakować i ewentualnie dodać miód lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba. Warzywa mają być słodko-kwaśne.

    Przestudzonymi warzywami obłożyć usmażoną rybę. Schłodzić. Można podawać na ciepło i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować