Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Papryke i pomidorki myjemy a następnie osuszamy , papryke kroimy w ósemki i razem z pomidorkami wkładamy do naczynia żaroodpornego . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut .
W międzyczasie rozmrożoną rybę osuszamy , kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem , odkładamy .
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do garnka i zlewamy wodą oraz lekko solimy . Warzywa gotujemy przez 15-20 min pod uchyloną przykrywką . Pod koniec dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
Przyprawioną rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju / oliwie ( jeśli chcemy odchudzić danie możemy chwile podsmażyć rybę na gorącej oliwie a następnie piec w piekarniku przez około 10-15 min ).
Upieczone i ostudzone warzywa do sosu blendujemy ( możemy obrać ze skórki ponieważ łatwo odchodzi ) . Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy na patelni do zredukowania wody . Gdy będzie gęstniał odlewamy około pół szklanki i mieszamy w niej koncentrat a następnie łączymy z sosem .
Dodajemy ugotowane warzywa ( marchew itd ) , najlepiej odłożyć nadmiar wody i dodać same warzywa a podczas smażenia dolewać w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać .
Upieczoną rybę wykładamy na dno naczynia z wysokimi brzegami na na wierz wykładamy sos .
Rybę najlepiej włożyć do lodówki na noc aby przeszła smakiem sosu .
Smacznego ! :)
Komentarze