Ryba po grecku

0 (0 ocen)

Ryba , która gościła na moim wigilijnym stole.

Składniki:

  • składniki :-1/2 kg marchewki
    -150 g pietruszki
    -100 g selera
    -1 duża cebula
    -1 mały por (biała część)
    -2 szklaki wrzącej wody
    -1 łyżeczka soli
    -2 - 3 ziela angielskie
    -1 listek laurowy
    -po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
    -1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -mąka
    -700 g filetów białej ryby ( u mnie był dorsz mrożony )
    -oliwa / olej do smażenia

    sos z pomidorów i papryki :
    - 2 papryki czerwone
    - 300 g małych pomidorków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :
    Papryke i pomidorki myjemy a następnie osuszamy , papryke kroimy w ósemki i razem z pomidorkami wkładamy do naczynia żaroodpornego . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut .
    W międzyczasie rozmrożoną rybę osuszamy , kroimy w kawałki i posypujemy solą oraz pieprzem , odkładamy .
    Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do garnka i zlewamy wodą oraz lekko solimy . Warzywa gotujemy przez 15-20 min pod uchyloną przykrywką . Pod koniec dodajemy ziele angielskie i listek laurowy.
    Przyprawioną rybę obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju / oliwie ( jeśli chcemy odchudzić danie możemy chwile podsmażyć rybę na gorącej oliwie a następnie piec w piekarniku przez około 10-15 min ).
    Upieczone i ostudzone warzywa do sosu blendujemy ( możemy obrać ze skórki ponieważ łatwo odchodzi ) . Do warzyw dodajemy przyprawy i smażymy na patelni do zredukowania wody . Gdy będzie gęstniał odlewamy około pół szklanki i mieszamy w niej koncentrat a następnie łączymy z sosem .
    Dodajemy ugotowane warzywa ( marchew itd ) , najlepiej odłożyć nadmiar wody i dodać same warzywa a podczas smażenia dolewać w zależności jaką konsystencje chcemy otrzymać .
    Upieczoną rybę wykładamy na dno naczynia z wysokimi brzegami na na wierz wykładamy sos .
    Rybę najlepiej włożyć do lodówki na noc aby przeszła smakiem sosu .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować