Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, kremem z nutellą i batonikami kinder bueno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Silikonowe foremki na muffiny wykładamy papilotkami.
Masło roztapiamy i studzimy , czekoladę kroimy na kawałeczki.
Mąkę wsypujemy do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru . Przesiewamy do miski , dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
Jajka miksujemy z mlekiem i ewentualnie z aromatem waniliowym.
Do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i mieszamy( ciasto może być troche grudkowate ale bez grudek surowej mąki ) , dodajemy masło i chwile mieszamy po czym dodajemy czekolade i krótko mieszamy.
Masę przekładamy do 3/4 wysokości papilotek.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut do suchego patyczka.
Babeczki chwile studzimy w otwartym piekarniku , po czym wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Mocno schłodzoną bitą śmietanę i serek mascarpone oraz pozostałe składniki ( nutella powinna być wyjęta wcześniej z lodówki ) wkładamy do miski i miskujemy aż do uzyskania sztywnej masy.
Krem przekładamy do worka cukierniczego , u mnie z tylką 2M i dekorujemy babeczki. Posypujemy posypkami , dekorujemy kinder bueno i gwiazdeczkami.
Komentarze