Ryba po chińsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kiedy znudziła się wam tradycyjnie smażona ryba, zachęcam do przygotowania ryby po chińsku. Ryba z warzywami w aromatycznym sosem, podana z ryżem to idealna propozycja na piątkowy obiad. Posmakujesz, nie pożałujesz.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • ½ kg filetów rybnych
    • 1 cebula
    • 5 dag grzybów mun
    • Mąka pszenna do panierki
    • 1 papryka chili
    • 2 cm korzenia Imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 marchewki
    • 2 jajka całe
    • Olej do smażenia
    • 1 papryka czerwona
    • 1/3 główki kapusty pekińskiej
    • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    • Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba

Ryba po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryba 1. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
    Rybę dzielimy na małe kawałki, solimy wlewamy jedną łyżkę sosu sojowego, mieszamy, obtaczamy w mące pszennej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • sos 2. Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodajemy obraną z nasion i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Następnie dodajemy obrane, pokrojone w słupki marchewki, obraną z nasion i pokrojoną w małe paseczki paprykę i pokrojone w paseczki wcześnie namoczone grzyby mun.
    Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską, podlewamy jedną szklanką wody i doprawiamy solą, curry, pozostałym sosem sojowym, miodem, octem ryżowym i zagęszczamy skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z rybą.
  • danie 3. Danie gotowe, podajemy z ryżem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować