Ryba po chińsku - sałatka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis na tą sałatkę pochodzi od koleżanki mojej mamy, która przez wiele lat była gospodynią w jednej z parafii. Sałatka jest wyborna więc zapraszam do wypróbowania przepisu :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg płatów dorsza/morszczuka lub innej ryby o zwartym mięsie
    Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    Sos:
    1 puszka ananasa
    1 słoik papryki konserwowej
    2-3 marchewki
    4 ząbki czosnku
    7 łyżeczek octu winnego
    3 łyżeczki sosu sojowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ryba

Ryba po chińsku - sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Paprykę pokroić w paski, a ananasa w kostkę.

    Cebulę pokrojoną w piórka i zmiażdżony czosnek, smażymy w dużym rondlu na oleju, dodajemy marchew, chwilę przesmażamy i wlewamy bulion. Dodajemy paprykę, ananasa razem z sokiem i zagotowujemy około 15 minut. Dodajemy ocet winny i sos sojowy. Następnie rozdrabniamy 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej w zimnej wodzie, wlewamy do sosu i zagotowujemy. Odstawiamy.
  • 2. Ciasto:
    Jaja roztrzepujemy z mąkami. Kawałki ryby zanurzamy w cieście i smażymy na złoto.
  • 3. Ciepłe kawałki ryby układamy naprzemiennie z sosem w szklanym naczyniu/półmisku. Zostawiamy do wystygnięcia, a następnie przekładamy półmisek z sałatką na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować