Rustykalna tarta z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie to doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale też na zimno. Idealnie sprawdzi się na pikniku - podaję sposób, jak przygotować tartę, aby od razu wygodnie ja zapakować

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - masło: 145 gramów
    - woda: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - pierś z kurczaka: 2 sztuki
    - bakłażan: 0.5 sztuki
    - cukinia mała: 1 sztuka
    - czerwone cebulki: 4 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - żółta papryka: 0.5 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 8 sztuk
    - posiekany tymianek (świeży): 1 łyżka
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - ocet balsamiczny: 3 łyżki
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rustykalna tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na tartę. Masło utrzyj z mąką (z dodatkiem odrobiny wody i soli). Kiedy powstanie gładka masa, uformuj kulę i włóż ją do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Przygotuj warzywa do pieczenia. Cebulę pokrój w ćwiartki lub ósemki (w zależności od jej wielkości), ząbki czosnku pokrój w dość duże kawałki, bakłażana i cukinię w kostkę. Paprykę oczyść z nasion i również pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki (lub ćwiartki). Warzywa przełóż do miski, polej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek (ja skrapiam warzywa dosyć obficie oliwą), dodaj tymianek i ocet balsamiczny, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj warzywa i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Możesz też skorzystać z opcji grilla.
  • 3. Ciasto na tartę wyjmij z lodówki i rozwałkuj (do uzyskania grubości ok. 4-5mm). Przełóż do wysmarowanej masłem formy na tartę (jednak, co oczywiste, nie dopasowuj ciasta do formy). Jeśli planujesz zabrać ze sobą tartę na piknik, formę możesz od razu wyłożyć folią aluminiową, tak aby brzegi wystawały na tyle, aby po upieczeniu można było zawinąć całą tartę.
  • 4. Kurczaka pokrój w dość grubą kostkę (ok. 2x2cm). Podpieczone warzywa przełóż do miski, dodaj kurczaka i wymieszaj całość. Ułóż farsz na środku tarty. Zawijaj boki (ok. 5-6cm) do góry (pomocna może tu być łopatka). Ten etap może nastręczać pewnych trudności - z ciastem należy się obchodzić raczej delikatnie.
  • 5. Tartę piecz przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tarta będzie gotowa, kiedy ciasto się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować