Rustykalna orkiszowa galettes ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasto proste, zdrowe, przyjemnie łatwe w wykonaniu. Nie może się nie udać. Jak znalazł dla owoców sezonowych - szczególnie śliwek. Kruchy, maślany spód, a w środku zaklęta w lekką galaretkę śliwka!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka orkiszowa: 300 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - masło/ margaryna: 170 gramów
    GALARETKA śLIWKOWA - NADZIENIE:
    - śliwki (wydrylowane): 500 gramów
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - cukier: 200 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - cukier gruby kryształ: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rustykalna orkiszowa galettes ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto (mąka, cukier, masło) szybko zagnieść ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto ma być gładkie. Następnie włożyć w foliowy woreczek i schłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny.
  • 2. Śliwki umyć, wydrylować, każdą śliwkę podzielić na 4-6 części. Do tak przygotowanych śliwek dodać mąkę, cukier i wymieszać. Odstawić.
  • 3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić je na 4 części (ewentualnie na więcej części -6, wtedy wyjdą mniejsze tarty). Każdą z części rozwałkować na okrągły placek. Na część środkową każdego z placków nałożyć część nadzienia śliwkowego.
  • Orkiszowa rustykalna galettes ze śliwkami 4. Każdy z placków zlepić na brzegach (tworząc koszyczek), tak aby nadzienie śliwkowe było częściowo widoczne. Posmarować każdą z tart rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem kryształem.
  • Rustykalna orkiszowa galettes ze śliwkami 5. Galettes piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować