Ciasto proste, zdrowe, przyjemnie łatwe w wykonaniu. Nie może się nie udać. Jak znalazł dla owoców sezonowych - szczególnie śliwek. Kruchy, maślany spód, a w środku zaklęta w lekką galaretkę śliwka!
Rustykalna orkiszowa galettes ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto (mąka, cukier, masło) szybko zagnieść ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto ma być gładkie. Następnie włożyć w foliowy woreczek i schłodzić w lodówce ok. 0,5 godziny.
2.Śliwki umyć, wydrylować, każdą śliwkę podzielić na 4-6 części. Do tak przygotowanych śliwek dodać mąkę, cukier i wymieszać. Odstawić.
3.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Podzielić je na 4 części (ewentualnie na więcej części -6, wtedy wyjdą mniejsze tarty). Każdą z części rozwałkować na okrągły placek. Na część środkową każdego z placków nałożyć część nadzienia śliwkowego.
4.Każdy z placków zlepić na brzegach (tworząc koszyczek), tak aby nadzienie śliwkowe było częściowo widoczne. Posmarować każdą z tart rozmąconym jajkiem i posypać grubym cukrem kryształem.
5.Galettes piec w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.
Komentarze