Ruskie pierogi

4.5 (188 ocen)

coś co moi faceci lubią najbardziej .......

Składniki:

  • * NA CIASTO:
    * 1 kg mąki pszennej
    * około 400 ml gorącej wody
    * 1 łyżeczka soli
    * NA FARSZ:
    * 1 kg ugotowanych ziemniaków
    * 500 g twarogu
    * 2-3 cebule
    * sól
    * pieprz
    * 2 saszetki ekspresowej mięty
    * Przesmażony boczek z cebulką do okraszenia pierogów.
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowujemy farsz: ugotowane ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy podsmażoną cebulkę, rozrywamy saszetki z miętą i wsypujemy zawartość do farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2.
    Miętę dodaję do zaostrzenia smaku farszu i rześkości.
  • 3.
    Z mąki, wody i soli zagniatamy ciasto. Wałkujemy na cienki placek, wycinamy krążki. Na kółka nakładamy farsz ( ja przygotowuję sobie kulki ) i dokładnie zlepiamy brzegi.
  • 4. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobina oleju. Wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy od wypłynięcia około 5 minut. Ja sprawdzam czy ciasto jest miękkie palcem, nabieram pieroga łyżką cedzakową i po protu dotykam czy ciast jest już mięciutkie. Jeżeli tak to wykładam pierogi. I w ten sposób gotujemy wszystkie pierogi.
  • 5. Układamy pierogi na talerz i okraszamy boczkiem podsmażonym z cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować